29 maja 2013

Styropian




Styropian to kruche ciasto z delikatną śmietankową pianką z wiśniami. Masa jest bardzo delikatna, smakuje trochę jak jogurtowa, ale można ją też pomylić z delikatnym sernikiem. Ciasto można znaleźć też pod nazwą śmietanowiec lub sernik bez seraJ Polecam bardzo!
Przepis na ciasto znaleziony u Doroty.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
½ szklanki cukru pudru
250 g masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę:
5 białek w temp. pokojowej
szczypta soli
1 ¼ szklanki cukru
1200 g kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej (ja dałam 12%)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
około 400 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu (owoce odmrozić i odsączyć z soku)

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i wstawić na około 3 godz. do zamrażalnika.

Masa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Do piany dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo śmietanę i delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.

Blachę (28x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. Na masie rozłożyć odsączone wiśnie. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec w 180°C przez około 60 minut. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nam też bardzo smakowało:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też dziś zrobiłam to ciasto, pierwszy raz w życiu:)
    Zachęciłaś mnie tym przepisem:)
    Mam tylko 1 pytanie - czy do przepisu nie wkradł się błąd? Chodzi mi o ilość śmietany - naprawdę 1200 gr??? Ja dałam jakieś 250 i uważam że to zdecydowanie za dużo. Może chciałaś napisac 120??

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzielny Franek w przepisie nie ma błędu, potrzebne jest 1200 g śmietany. Ilość spora, ale ciasto pyszne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko, ale jak to wszystko ma się zmieścić na takiej małej blaszce??
      To może mi mdłe wyszło bo za mało śmietany dałam??:)

      Usuń
    2. Zmieści się:) Ciasto wychodzi wtedy dość wysokie, jak na zdjęciu. Można dać na trochę większej blaszce, to wtedy oczywiście wyjdzie niższe:)
      Pozdrawiam

      Usuń