13 maja 2016

Cynamonowy tort bezowy z powidłami i orzechami


Przepyszny tort cynamonowy z powidłami. Zrobiłam go na urodziny męża. Wszyscy prosili o powtórne upieczenie tego tortu. Cynamonowe blaty bezowe z podpieczonymi orzeszkami, przełożone powidłami i śmietaną z dodatkiem cynamonu.
Przepis pochodzi z bloga Doroty. Polecam bardzo!

Składniki na 3 blaty bezowe:
6 dużych białek
300 g cukru
1 łyżka cynamonu
½ szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów (u mnie włoskie)

Składniki do przełożenia tortu:
2/3 szklanki powideł śliwkowych
500 ml śmietany 30%
4 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu

3 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nich 20 cm okręgi.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier. Dodać przesiany cynamon i jeszcze chwilkę ubijać.
Ubite białka podzielić na 3 części, każdą z nich wyłożyć na wyrysowane wcześniej okręgi. Wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać posiekanymi orzechami.
Piec wszystkie blaszki jednocześnie w piekarniku z termo obiegiem w temp. 140°C przez około 1 godz.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zamknąć piekarnik i pozostawić blaty najlepiej na całą noc.

Śmietanę ubić z serem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cynamon.

Przełożenie: Blat bezowy położyć na paterze. Posmarować go połową powideł i połową śmietany, położyć drugi blat bezowy, posmarować pozostałymi powidłami, następnie pozostałą śmietaną i przykryć ostatnim blatem. Schodzić.

Tort najlepiej spożyć krótko po przełożeniu. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Moja żona uwielbia takie torty, już przesyłam jej linka z przepisem, dzięki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co. Dziękuję za odwiedziny :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam bezy pyszotka, muszę chyba zaplanować cheat day i pochłonąć takiego.
    Pozdrawiam,muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie bezy z cynamonem jest ekstra, polecam!

      Usuń