07 czerwca 2016

Kostka hiszpańska

Kostkę hiszpańską zrobiłam na urodziny zamiast tortu i się nie zawiodłam. Czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym z bezikami i śmietaną. Wyszło słodko i pysznie. W wersji oryginalnej biszkopt nasączony jest alkoholem, a krem i śmietana jest z dodatkiem kawy. Ponieważ u mnie ciasto jadły dzieci, biszkopt nasączyłam kawą zbożową, a kawę pominęłam. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z bloga Doroty

Składniki na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
90 g mąki pszennej
35 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:
125 ml ponczu – zimna woda wymieszana z 3 łyżkami likieru kawowego (u mnie zaparzona i wystudzona kawa zbożowa)

Składniki na krem:
250 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
180 ml mleka
350 g masła
1 szklanka cukru pudru (niepełna)
2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
3 łyżki kawy naturalnej, mielonej, sypkiej (ja pominęłam)
300 g bezików (suchych w środku)

Dodatkowo:
¾ szklanki powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej
600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kawy naturalnej, zmielonej, sypkiej (ja pominęłam)
kakao do oprószenia

Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w 175°C przez około 20-25 minut. Wyjąć na czystą ściereczkę i pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt nasączyć ponczem lub kawą zbożową. Posmarować powidłami śliwkowymi (lub konfiturą wiśniową).

Krem: mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do lekkiego wystudzenia (czekolada powinna zostać płynna).
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy (lub alkohol) i kawę, utrzeć. Dodać stopniowo czekoladę, cały czas ucierając.
Bezy pokruszyć, dodać do kremu czekoladowego i wymieszać szpatułką. Wyłożyć na biszkopt posmarowany powidłami. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godz.
Po schłodzeniu kremu ubić kremówkę z cukrem pudrem i kawą. Wyłożyć na krem czekoladowy. Oprószyć kakao. Schłodzić.

Ciasto wyciągnąć lodówki 30 minut przed podaniem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie.
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapewniam, że nie tylko wygląda :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nooooo i to jest ciasto :D Pięknie wygląda ciasteczko mniaammmmm. Przepis już mam, także na weekend zabieram się do roboty. Sama ciekawa jestem jak mi wyjdzie, lubię piec ciasta, także kostka hiszpańska to dla mnie wyzwanie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! I polecam, warto! Pozdrawiam

      Usuń