25 lutego 2012

Ciemne ciasto z jabłkami


Bardzo proste i smaczne ciasto z jabłkami i orzechami. Robi się je szybko i zawsze wychodziJ Polecam!

Składniki:
4 jaja
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 kg jabłek
orzechy

Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka i pokrojone orzechy, wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w temperaturze 180˚C przez około 1 godz. Smacznego!!!

30 komentarzy:

  1. Ciasto przepyszne :) Mój M się nim zajada...jest pieczone bez przerwy :)
    Dziękuję za super przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma za co. Cieszę się, że smakuje:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak ciasto przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie zaczynam, mam nadzieje ze sie uda !

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim razie trzymam kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak duza blacha jest potrzebna do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Cynamon jest konieczny ?
    Bo chcę zrobić ale mam uczulenie na cynamon :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon dodaje smaku, ale można oczywiście zrobić bez.

      Usuń
  8. Ciasto rewelacyjne i niezawodne:) ! Piekłam już kilka razy także na wyjazdy ...zawsze wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ciasto wyglada i smakuje wysmienicie.Wyroslo bardzo ladnie:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. dziekuje za fajny przepis, wczoraj upiekłam na próbę i wyszło wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  10. Ja zrobiłem z podwójnej porcji rewelacyjnie zniknął w mignieniu oka jak się zaledwie wystygł poszedł w skromne podniebienia moich dziewczyn,wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa jestem jak bedzie smakowalo z malinami?Zaraz sie przekonam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę napisać, bo aż sama jestem ciekawa :)

      Usuń
  12. Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto proste w wykonaniu a jakie smaczne, znika w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Hej! Zabieram się za ciacho :) Na jaki rozmiar blachy przewidziany jest Twój przepis?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto mega!!!! Przepis ktory zgubilam i teraz mam...ten...

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można dać jabłka prażone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy ciasto nie będzie wtedy za mokre (może wyjść zakalec)

      Usuń
  16. Ciasto przepyszne i bardzo proste w zrobieniu.Bardzo dziękuję.Zrobilam to ciasto z synem ktory uwierzyl ze zrobienie ciasta wcale nie jest az tak trudne.Pierwsze jego prawie samodzielne ciasto.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, po 30 minutach pieczenia w 180 C góra dół dermoobieg , cała góra ciastka się spaliła 😔

    OdpowiedzUsuń
  18. Widocznie ma Pani (Pan) silniejszy piekarnik, dodatkowo termoobieg przyspiesza pieczenie. Ja piekę bez termoobiegu i większość ciast piecze się u mnie około godz. Trzeba wyczuć swój piekarnik. Proponuję sprawdzanie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń