12 lutego 2012

Pierogi z serem


Uwielbiam pierogi z serem, ale ostatnio nie mogę trafić na dobre, kupne pierogi. Odkąd wypróbowałam ten przepis, inne mi nie smakują. Są po prostu pyszne. Przepis znaleziony u Doroty, oparty na przepisie Macieja Kuronia. Polecam!

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

Składniki na nadzienie:
0,5 kg twarogu zmielonego 1 raz przez maszynkę (ja dałam serek „krówka”, więc nie mieliłam)
1 jajko
3-4 łyżki cukru
8 g cukru waniliowego

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić ręcznie lub mikserem.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać nadzienie i sklejać dokładnie brzegi widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut od wypłynięcia. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak zamieścić zdjęcie prawie zjedzonego pieroga!Ręce opadają:))) A jak przyjadę to zamawiam te pierogi na obiad- bo wiadomo, że zrobione przez kogoś smakują lepiej. Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak mi smakowały, że nie mogłam się pohamować;)
    To kiedy się zapowiadasz na ten obiad?

    OdpowiedzUsuń