28 lipca 2012

Ciasto ferrero rocher



Jakiś czas temu na blogu Beaty pojawiło się ciasto ferrero rocher. Postanowiłam je wypróbować. Ciasto bardzo przypomina pralinki. Choć nie przepadam za maślanymi kremami, ten mi smakował. Najlepszy jest mocno schłodzony. Polecam!

Składniki na biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
200 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1 kostka masła
2 czekolady gorzkie
5 kopiastych łyżek nutteli (mały słoik)
4 wafelki orzechowe „Góralki” (koniecznie orzechowe)

Do udekorowania:
Pralinki ferrero rocher lub posiekane orzechy laskowe


Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 30 minut w 180˚C. Gdy ciasto ostygnie przecinamy go nitką na 2 blaty (można też upiec każdy blat osobno, dzieląc składniki ciasta na połowę).

Krem: czekoladę rozpuszczamy na parze i studzimy. Masło zmiksować z nutellą i przestudzoną czekoladą. Dodać pokrojone na małe kawałki wafelki i wymieszać.  
Połowę masy rozsmarowujemy na jednym blacie, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę masy. Ciasto udekorować pralinkami lub posiekanymi orzechami laskowymi. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. też dzis robiłam:)) w formie tortu ale dopiero jutro spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię, gdy domowe ciasta wykonane w oparciu o znane produkty praktycznie do złudzenia przypominają ich oryginały

    OdpowiedzUsuń
  3. Izaa - to się zgrałyśmy:) Takie ciasto trzeba było wypróbować.
    Ola - ciasto bardzo przypomina pralinki, a na dodatek wszystkim smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiła, ciasto jest pyszne i szybko znika. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest po prostu przepyszne!!!Polecam wszystkim miłośnikom słodkosci:)pozdrawim Kate

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto z lodówki krem jest za twardy. Trzeba trochę odczekać.

    OdpowiedzUsuń