Pyszna dwukolorowa babeczka. Babka jest mięciutka w środku, z chrupiącą
skórką. Przepis jest w naszej rodzinie od dawna. I chyba jest jedną z najczęściej
robionych u nas babekJ Polecam!
Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki mąki + 3
łyżki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka gorącej
wody
3 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem
na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na wolne i po kolei, w małych
ilościach dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
Podzielić ciasto na
dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao.
Formę o wymiarach
11x35cm, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy kładziemy na
zmianę po 3 łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 180˚C przez około 1,5 godz.
Smacznego!
babka do kawy idealna!
OdpowiedzUsuńZgadza się:) Dziękuję za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak stara pyszna zeberka:))
OdpowiedzUsuńmożna ubić jajka takim mikserem z rączka czy trzeba ręcznie ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - zebereczka przepiekna :)
Oczywiście, że można ubić jajka mikserem. Zawsze szybciej i lepiej ubite:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję!
Czy piekarnik ma być nastawiony na górne i dolne pieczenie?
OdpowiedzUsuńJa zawsze nastawiam góra-dół
OdpowiedzUsuń