Przepis na te naleśniki znalazła moja siostra u Moniki już kilka lat
temu. Nam bardzo smakują, więc co jakiś czas do nich wracam. Pyszne naleśniki z
farszem jak na pierogi ruskie i do tego sos czosnkowy. Polecam bardzo!
Składniki
na około 8 dużych naleśników:
200 g mąki
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
mineralnej gazowanej
2 łyżki roztopionego
masła (lub 1 łyżka oliwy z oliwek)
szczypta soli
Farsz:
1 szklanka
ugotowanych ziemniaków
250 g białego sera
2 cebule
sól, pieprz
Sos
czosnkowy:
2 ząbki czosnku
200 ml jogurtu
naturalnego
sól, pieprz
Naleśniki: mąkę, jaja, wodę, mleko i szczyptę soli
wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy
roztopione masło, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Naleśniki smażymy na
patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Farsz: cebule pokroić w drobną kostkę i przysmażyć
na oleju. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę (lub rozgniatamy
widelcem), dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawy i dokładnie mieszamy, do
uzyskania jednolitej masy. Farsz ma być lekko pikantny.
Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
jogurt naturalny i przyprawy i wszystko dobrze mieszamy.
Na usmażone naleśniki
nakładamy trochę farszu, rozsmarowujemy, zawijamy i podsmażamy na patelni z obu
stron, żeby farsz się rozgrzał.
Polać sosem
czosnkowym. Smacznego!!!
Podoba mi się taka wersja pikantna :)
OdpowiedzUsuńSiostra znalazła, ale jej średnio smakowały:) A to zdjęcie na dole wygląda jakby to ciasto jakieś było, takie mało wyrośnięte. Ala
OdpowiedzUsuńooo, super :D ja za ruskimi nie przepadam, ale moja mama byłaby zachwycona :D
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan - polecam, warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńAla - nam za to bardzo smakowały:) A mi też to zdjęcie się z ciastem kojarzy.
Magda - w takim razie trzeba zaprosić mamę na obiad;)
U mnie też wszyscy lubią ruskie pierogi więc kiedy nie mam czasu ich lepić robię takie naleśniki:)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego sposobu na naleśniki, ale pewnie były pyszne, na pewno takie zrobię, choć moje ulubione to na słodko z twarożkiem Pilos, pycha:)
OdpowiedzUsuńReastauracja Domowa - dobry sposób na szybki i smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńGoga - ja też najbardziej lubię z serem na słodko, ale te to taka miła odmiana:)
Naleśniki ruskie z sosem czosnkowym zrobiłam dzisiaj na obiad. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Sama się zdziwiłam, że takie smaczne, gdyż wyobrażałam sobie inny smak. Dzięki za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBasiu bardzo się cieszę, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny pomysł . Kiedy nie mam czasu [lub chęci] na lepienie pierogów. Wersja expresowa ��
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis bo naleśniki wyglądają na prawdę apetycznie. Same ciasto na naleśniki przygotowuję wg porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki którym zawsze wszystko mi się udaje. Do przyrządzania ciasta używam odpowiedniej patelni z grubym dnem oraz nie przesadzam z ilością tłuszczu w trakcie smażenia.
OdpowiedzUsuń