26 sierpnia 2012

Naleśniki po rusku



Przepis na te naleśniki znalazła moja siostra u Moniki już kilka lat temu. Nam bardzo smakują, więc co jakiś czas do nich wracam. Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie i do tego sos czosnkowy. Polecam bardzo!

Składniki na około 8 dużych naleśników:
200 g mąki
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 łyżki roztopionego masła (lub 1 łyżka oliwy z oliwek)
szczypta soli

Farsz:
1 szklanka ugotowanych ziemniaków
250 g białego sera
2 cebule
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
200 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Naleśniki: mąkę, jaja, wodę, mleko i szczyptę soli wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Naleśniki smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.

Farsz: cebule pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oleju. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę (lub rozgniatamy widelcem), dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawy i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Farsz ma być lekko pikantny.

Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny i przyprawy i wszystko dobrze mieszamy.

Na usmażone naleśniki nakładamy trochę farszu, rozsmarowujemy, zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron, żeby farsz się rozgrzał.
Polać sosem czosnkowym. Smacznego!!!


12 komentarzy:

  1. Podoba mi się taka wersja pikantna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siostra znalazła, ale jej średnio smakowały:) A to zdjęcie na dole wygląda jakby to ciasto jakieś było, takie mało wyrośnięte. Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, super :D ja za ruskimi nie przepadam, ale moja mama byłaby zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchenny bałagan - polecam, warto wypróbować.
    Ala - nam za to bardzo smakowały:) A mi też to zdjęcie się z ciastem kojarzy.
    Magda - w takim razie trzeba zaprosić mamę na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też wszyscy lubią ruskie pierogi więc kiedy nie mam czasu ich lepić robię takie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znałam tego sposobu na naleśniki, ale pewnie były pyszne, na pewno takie zrobię, choć moje ulubione to na słodko z twarożkiem Pilos, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Reastauracja Domowa - dobry sposób na szybki i smaczny obiad:)
    Goga - ja też najbardziej lubię z serem na słodko, ale te to taka miła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki ruskie z sosem czosnkowym zrobiłam dzisiaj na obiad. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Sama się zdziwiłam, że takie smaczne, gdyż wyobrażałam sobie inny smak. Dzięki za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Basiu bardzo się cieszę, że smakowały:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł . Kiedy nie mam czasu [lub chęci] na lepienie pierogów. Wersja expresowa ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wypróbować ten przepis bo naleśniki wyglądają na prawdę apetycznie. Same ciasto na naleśniki przygotowuję wg porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki którym zawsze wszystko mi się udaje. Do przyrządzania ciasta używam odpowiedniej patelni z grubym dnem oraz nie przesadzam z ilością tłuszczu w trakcie smażenia.

    OdpowiedzUsuń