23 sierpnia 2012

Babka Zebra



Pyszna dwukolorowa babeczka. Babka jest mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Przepis jest w naszej rodzinie od dawna. I chyba jest jedną z najczęściej robionych u nas babekJ Polecam!

Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka gorącej wody
3 łyżki kakao

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na wolne i po kolei, w małych ilościach dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao.
Formę o wymiarach 11x35cm, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy kładziemy na zmianę po 3 łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 180˚C przez około 1,5 godz. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Zgadza się:) Dziękuję za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  2. można ubić jajka takim mikserem z rączka czy trzeba ręcznie ?
    Pozdrawiam - zebereczka przepiekna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że można ubić jajka mikserem. Zawsze szybciej i lepiej ubite:)
    Pozdrawiam i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piekarnik ma być nastawiony na górne i dolne pieczenie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze nastawiam góra-dół

    OdpowiedzUsuń