27 listopada 2012

Szarlotka sypana



Jest to szarlotka, którą robi się bardzo łatwo i szybko. A w dodatku jest pyszna. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, gdy ciasto jest chrupiące. My jedliśmy na ciepło z bitą śmietaną. Następnego dnia też jest dobra, ale ciasto staje się miękkie.
Przepis zanleziony u Doroty. Polecam bardzo!

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szkalnka cukru (lub mniej jeśli jabłka są słodkie)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
Odrobina cynamonu
¾ kostki zimnego masła masła (170g) (najlepiej schłodzić w zamrażarce)

Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na 3 części.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Tortownicę (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), a boki wysmarować masłem.

Na dno tortownicy wsypać jedną część suchych składników, na to półowę startych jabłek i posypać cynamonem. Następnie drugą część suchych składników, jabłka, cynamon i trzecią częśćsuchych składników.

Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też pokroić w cienkie plasterki) i rozłożyć równomiernie na wierzchu.

Piec w 180°C przez około 60 minut (tortownicę włożyć na większą blachę, by zabezpieczyć przed wyciekającym sokiem z tortownicy). Masło podczas pieczenia topi się i wraz z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kocham szarlotki, a bradzo dawno temu jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała widzę że taka sama jak moja :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/10/szarlotka-sypana.html

    OdpowiedzUsuń
  3. GrowingUp - w takim razie polecam:)
    Mała Kuchareczka - już zaglądam do Ciebie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń