05 czerwca 2013

Tort czekoladowy z gruszkami


Tort czekoladowo-śmietanowy z serkiem mascarpone i gruszkami. Zamiast gruszek można dać też inne owoce np. wiśnie, truskawki, maliny itd. Tort wyszedł dość słodki. Jeśli nie lubicie mocno słodkich polecam dać jedną czekoladę mleczną i jedną gorzką. Polecam bardzo!

Biszkopt z 6 jaj (z tego przepisu)

Składniki na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
200 g czekolady mlecznej (można dać jedną mleczną, drugą gorzką, wtedy tort nie będzie tak mocno słodki)
2 ½ łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
gruszki z syropu
syrop z gruszek do nasączenia biszkoptu

Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 24 cm. Przekroić na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w wodzie lub syropie z gruszek. Po napęcznieniu przełożyć do 100 ml gorącej wody (można użyć syropu z gruszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić mikserem. Dodać mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach, by nie było grudek. Czekoladę rozpuścić na parze, lekko przestudzić, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Żelatynę przelać przez sitko i powoli wlewać do kremu, cały czas mieszając. 

Wykonanie: 1 część ciasta nasączyć syropem z gruszek, ułożyć połowę pokrojonych gruszek. Na gruszki nałożyć około 1/3 kremu. Przykryć 2 częścią ciasta, nasączyć syropem z gruszek, ułożyć resztę gruszek i nałożyć krem. Przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć syropem z gruszek i udekorować wierzch i boki pozostałą częścią kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Muszę się przyznać, że z gruszkami tortu jeszcze nie miałem okazji jeść :) Ale wygląda smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń