21 listopada 2014

Ciasto marchewkowe i 3 urodziny bloga!



Dziś 3 urodziny bloga. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Z tej okazji polecam ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto marchewkowe jadłam tylko kilka razy, a robiłam drugi raz. Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy. Pyszne ciasto z dodatkiem orzechów i polewą z serka śmietankowego. Polecam bardzo!

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki startej na grubych oczkach marchewki (około 5 średnich marchewek)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę:
100 g słonego serka śmietankowego (np. Philadelphia)
2 łyżki masła
4 łyżki miodu

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać około 3-5 minut. Dodawać porcjami olej, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i z sodą. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu dodać marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę (24x38cm). Piec w 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Masło utrzeć. Dodać ser i miód, utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto posmarować polewą, schłodzić w lodówce. Smacznego!

3 komentarze:

  1. gratuluje:) życzę dalszej wytrwałości i pomysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam marchewkowca, ale takiej polewy jeszcze nie robiłem i nie jadłem, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń