24 marca 2012

Frutina


I znowu coś cytrynowego, ale tym razem łagodnie, chociaż z dużą ilością cytryny. Ciasto jest  bardzo smaczne, lekko kwaskowe i nie za słodkie. Smakuje chyba każdemu. Pojawia się u nas dość często. Polecam!

Składniki:
cienki biszkopt z 4 jaj (z tego przepisu)
2 budynie cytrynowe
1 galaretka cytrynowa
kostka masła
2 żółtka
3 cytryny
½ l kremówki
2 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe
4 łyżeczki cukru
herbatniki
cukier puder

Rozpuścić budyń w soku z 1 cytryny i dodać 4 łyżeczki cukru. Zagotować ½ l wody i dodać rozpuszczony budyń. Gotować ciągle mieszając, do zgęstnienia budyniu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynowa (w proszku) i dokładnie wymieszać.
Sparzyć jajka. Utrzeć kostkę masła z 2 żółtkami. Do utartej masy dodawać stopniowo wystudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy. Wyłożyć ubitą śmietanę na masę. Na wierzchu ułożyć herbatniki namoczone w soku z cytryny. Polukrować cytrynowym lukrem (cukier puder wymieszać z łyżeczką soku z cytryny). Schłodzić w lodówce. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja też polecam,bo próbowałam nie raz w siostry wykonaniu:)Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Alicja nie wiedziałam, że to Twój ulubiony:)
    Ala dzięki za rekomendację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! Ale ja mam ostatnio lenia na wszystkie wypieki. A kiedyś tak lubiłam robić ciasta... Eh!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kajka w takim razie zapraszam do siebie na spróbowanie wypieków;)

    OdpowiedzUsuń